Kako ukloniti duboke bore na licu?

17/07/2024

Adrijana Arambašić

Kako ukloniti duboke bore na licu?

Leto je vreme kad smo više izloženi dnevnom svetlu i suncu, a to znači da i znakovi starenja postaju vidljiviji. Bore na licu teško je u potpunosti ukloniti, o čemu smo već pisali u prethodnom članku o tome kako izbeći bore na licu.

Uklanjanje bora na licu i pravilna nega kože imaju puno toga zajedničkog. Ipak i genetika odnosno nasleđene osobine i karakteristike kože doprinose pojavi prvih bora.

Starenje kože je neizbežno, međutim upornošću i istrajnošću moguće je do određene mere ukloniti duboke bore na licu i na čelu. Adenozin je “tajni sastojak” čija je efikasnost i delovanje dokazano, a zaslužan je za veću gustoću dermisa, elastičnost i hidrataciju kože. Ne tako davno stupio je na kozmetičku scenu i do sada nisu zabeležene neželjene nuspojave.

 U današnjem tekstu donosimo savete za pravilnu negu kože s ciljem uklanjanja dubokih bora na licu, oko očiju i na čelu.

 

Duboke bore na licu

Zašto nastaju duboke bore na licu? Duboke bore nastaju zbog opadanja nivoa kolagena, pore se proširuju i znatno su ranjivije. Tada nastupaju i slobodni radikali, koji dodatno uništavaju kolagen i elastin. Ako se u obzir uzmu i ostali spoljni uticaji i nepravilna rutina nege kože, ne treba se čuditi nakon pojave dubokih bora.

Duboke bore “mrštilice” javljaju se po pravilu kod žena i muškaraca nakon četrdesete godine života. Nazivaju se i bore zabrinutosti, a stručnjaci vole koristiti termin glabelarne linije. Nalaze se između obrva na licu, a mrštenjem i ljutnjom koža se skuplja i nastaju “udubljenja”.

Kako ukloniti duboke bore na licu?

Ulje za lice protiv dubokih bora pokazalo se kao efikasno u značajnom poboljšanju izgleda i zaglađivanju dubokih bora već nakon 2 nedelje redovne upotrebe.

L’ADRIA Rejuvenating oil je ulje za lice protiv bora obogaćeno negujućim uljem algi Jadrana (bogato omega-3 masnim kiselinama). Sadrži i bakuchiol koji je prepoznat kao sigurna alternativa za retinol. Mogu ga koristiti svi, nezavisno od tipa kože. Pročistiće kožu lica, obnoviti lipidnu barijeru i na taj način zagladiti i one duboke bore na licu. Ulje je lagano i brzo se upija, ne sadrži veštačke mirise ni boje.

 

Kako smanjiti bore oko očiju?

Bore oko očiju treba što pre sprečiti ili odložiti njihovu ranu pojavu. Potrebno je pravovremeno krenuti u negu područja oko očiju. Nekima će bore oko očiju ili bore smejalice izgledati simpatično na prvu, ali tokom vremena one se mogu još više produbiti.

L’ADRIA Eye cream je krema bogate kremaste teksture koja može smanjiti vidljivost bora oko očiju. Tajni sastojak je cvet mimoze koji štiti od isušivanja, a morske alge, ektoin, betain, hijaluronska kiselina i glicerin dodatno je hidriraju.

Bore na čelu

Bore na čelu obuhvataju područje u vodoravnoj liniji iznad obrva. Svakako su upadljive i mogu uticati na prvi utisak o vašem izgledu i godinama. Svaka ekspresija lica, a posebno mrštenje, čuđenje i ljutnja utiče na pojavu nepravilnosti na čelu.

Bore na čelu nazivaju se još i dinamične, emocionalne i mimične bore lica. Nastaju aktivacijom mišića frontalis-a, pomoću kog podižemo obrve. Sporija cirkulacija u tom području dodatno može otežati snabdevanje ćelija kiseonikom i ubrzati starenje.

Kako smanjiti bore na čelu?

Bore na čelu, kako ih ukloniti? Krema protiv bora koja sadrži adenozin može smanjiti bore na čelu. Budući da se adenozin veže na receptore, podstiče proizvodnju kolagena i novih stanica kože. Tako se neutrališu slobodni radikali i smanjuju upalni procesi unutar kože.

L’ADRIA regenerative cream je krema protiv bora koju mogu koristiti svi, nezavisno od tipa kože. Neutralnog je mirisa, obogaćena morskim algama i prva je stvar koju želite imati na svojoj koži nakon buđenja ili pre spavanja. Nanosi se na čistu kožu lica, nije ni retka ni gusta, a ostavlja baršunasti osećaj na koži. 

Iskustva korisnica govore kako je upravo to mnogima jedina krema koju koriste za negu kože. Ne sadrži suvišne, problematične i ne-ekološke, komedogene sastojke.

Na kraju…

Duboke bore na licu kao i bore na čelu i bore oko očiju kod nekih se mogu pojaviti i pre četrdesete godine života. Iako svaka bora, bila ona duboka ili ne, može izgledati zastrašujuće, nemojte paničiti. Pridržavajte se pravilne i preporučene nege kože lica i čela. Najvažniji savet za kraj je: “Nemojte se previše mrštiti”!