Kako se rešiti potkožne bubuljice?

30/07/2024

Marija Švec

Kako se rešiti potkožne bubuljice?

Potkožna bubuljica može da predstavlja nelagodan osećaj i bol i tako utiče na kvalitet vaše svakodnevnice. Često uzrokuje i frustracije ako se pojavio na neugodnom i vidljivom mestu. 

U prethodnom tekstu kako se rešiti bubuljica pisali smo više o površinskim aknama, a ovaj put spomenućemo potkožne. 

Na pojavu potkožne bubuljice gotovo niko nije imun, pa tako jednako pogađa muškarce i žene. Češće ipak zahvata tinejdžere, trudnice i žene za vreme menstrualnog ciklusa. 

A šta možete da učinite, kako da ublažite i sprečite upalu potkožnih bubuljica pronaći ćete u nastavku teksta.

Šta je zapravo potkožna bubuljica?

Potkožna bubuljica je potkožna oteklina koja nastaje kao posledica infekcije u gornjem sloju kože (u ili ispod epiderma). U početku se manifestuje kao blago crveno područje koje je bolno na dodir. Blago crveno područje može se javiti u obliku izbočine ili biti u potpunosti nevidljivo. 

Tek posle nekoliko dana, područje može da se poveća usled nakupljenog sebuma (gnoja) i postane vidljivije.

Šta uzrokuje potkožnu bubuljicu?

Kako nastaju potkožne bubuljice? Potkožne bubuljice nastaju usled zatvaranja pora kože što uzrokuje nakupljanje sebuma u tom području. Okidač za pojavu potkožnih bubuljica u većini slučajeva su hormonalne aktivnosti žena i muškaraca.

Kako nastaje gnojna bubuljica?

Takođe, mrtve ćelije kože, kožne bakterije i nečistoće mogu zajedničkim snagama da se “zavuku u pore na koži” ili u folikule dlaka i da ih tako zapuše. Tada sebum ne može da izađe iz sloja kože na površinu već se zadržava i stvara se gnoj.

Gnoj koji se stvara je belo-žute boje a sastoji se od neutrofila (leukociti koji ubijaju bakterije) čije stvaranje u koštanoj srži podstiču bakterije. Tako da gnoj ili iscedak može da bude i neugodnog mirisa.

Stvaranje potkožnih bubuljica mogu da uzrokuju:

  • kožna bakterija - stafilokok (Staphylococcus aureus)
  • loša higijena
  • tuširanje vrućom vodom
  • dehidracija
  • hormonska neravnoteža
  • upotreba kortikosteroida

Gde na telu se najčešće pojavljuje?

Iako se mogu pojaviti bilo gde na telu, potkožne bubuljice najčešće pronalazimo kao:

  • potkožnu bubuljicu na vratu
  • potkožnu bubuljicu na licu
  • potkožnu bubuljicu na bradi
  • potkožnu bubuljicu na dojci
  • potkožnu bubuljicu na leđima
  • potkožnu bubuljicu ispod pazuha

 Potkožna bubuljica koja se pojavila na licu, vratu ili dekolteu može biti posedica korišćenja neodgovarajućih proizvoda za negu kože. Kao što su šminka, kreme za hidrataciju i proizvodi za čišćenje lica. Osim toga to područje je često u kontaktu s našim rukama odnosno prstima gde se nalaze nečistoće. Takođe to su i područja sa više znojnih žlezda uključujući područje ispod pazuha.

 

Upaljena potkožna bubuljica

Upala potkožnih bubuljica može da se prepozna prema dodiru, ako na dodir ima oblik kvržice, došlo je do upale. Do upale je došlo kombinacijom sebuma i gnoja koji nemaju “otvoreni put” za izlazak iz dubljih slojeva kože.

Pokušajem istiskivanja takve bubuljice nećete mnogo postići, već upravo suprotno. Može da se podstakne nastavak infekcije i produženje upale.

Kako se rešiti potkožnih bubuljica?

Najbolja stvar koju možete da učinite već sad je da u svoju rutinu uvrstite korake koji mogu da spreče ili umanje mogućnost pojave potkožnih bubuljica na vašoj koži.

Pravilno čišćenje lica treba da bude deo vaše jutarnje, ali i večernje beauty rutine. Pokušajte sa umivanjem hladnom vodom ujutro. Tako ćete, ne samo podstaći cirkulaciju krvi, već to znači i više kiseonika i hranjivih tvari.

Još jedna stvar s kojom možete da krenete je novi L'ADRIA Cleansing balm. Koji se koristi kao prvi korak čišćenja lica, za uklanjanje vodootporne šminke i SPF-a. 

Tako ćete čišćenje lica pretvoriti u malo plavo SPA iskustvo! Blagog je mirisa, po kamilici, a ključni sastojci su morska lavanda, mimoza i plava kamilica.

Transformirajući balzam koji tokom primene prelazi u masažno ulje pa u hidratantno mleko.

Neretko se događa da potkožne bubuljice “ne prolaze” i zadržavaju se po nekoliko meseci ispod površine kože. Tada je preporuka da posetite izabranog lekara ili dermatologa kako biste dobili antibiotike i započeli s terapijom.

Takođe, ukoliko je slučaj da se pojavila velika potkožna bubuljica i niste sigurni o čemu se radi, javite se svom lekaru.

Prirodne metode ublažavanja upale

Istiskivanje potkožnih bubuljica se nikako ne preporučuje. U slučaju da se nedovoljno stručno tretira upaljeno područje može doći do produženja upalnog procesa, posle čega bubuljica može ponovo da se pojavi. 

Pokušajte sa sledećim metodama:

  • Eterično ulje čajevca može da isuši kožu na području primene i tako ublaži upalu
  • Med može da deluje kao antiseptik na području primene
  • Topla kesica čaja od kamilice može da deluje umirujuće na upaljeno područje

Kako održavati dobru i zdravu kožu?

Nemojte zaspati sa šminkom ili puderom na licu, ukoliko imate osetljivu i masnu kožu pokušajte što manje da se izlažete UVA i UVB sunčevim zrakama. 

Pijte dovoljno tečnosti i nemojte često menjati proizvode za negu kože. Pokušajte sa proizvodima koji se oslanjaju na prirodne sastojke i budite uporni.